Przypisywany Apicjuszowi poradnik „O sztuce kulinarnej” to jedyna zachowana antyczna książka kucharska. Jedyna spośród wielu, jakie znali starożytni Grecy i Rzymianie. Dzięki pokoleniom osób, które ją przepisywały, przetrwała starożytność, przetrwała średniowiecze, dotrwała aż do epoki druku, kiedy w roku 1498 ukazała się nakładem mediolańskiej oficyny. Ręczne przepisywanie to sporo pracy. Możemy przypuszczać, że podane w niej porady i przepisy kuchni starożytnego Rzymu zostały dobrze sprawdzone. To mnie chyba usprawiedliwia? Sam nie sprawdzałem.
XI. Aby smażone ryby zachowały długo świeżość: Zaraz po usmażeniu i zdjęciu z patelni polewa się je gorącym octem.
(…)
XX. W jaki sposób długo przechowasz świeże figi, jabłka, śliwki, gruszki i wiśnie: Wszystkie te owoce z ogonkami starannie przebierz i włóż je do miodu w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały.[Apicjusz, „O sztuce kulinarnej”, ks. I; przekład: Ireneusz Mikołajczyk i Sławomir Wyszomirski]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz